donderdag 17 december 2015

UNHCR wordt club van mensenrechten-schenders

Wie kan de UNHCR nog serieus nemen?

 

De vluchtelingenorganisatie van de VN is de UNHCR.

Deze VN-organisatie beschermt vluchtelingen en ondersteunt hen bij opvang, terugkeer of vestiging in een ander land. Aan het hoofd van de organisatie staat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen ('United Nations High Commissioner for Refugees', UNHCR). Zowel de organisatie als de Hoge Commissaris worden aangeduid met UNHCR. In de loop van de tijd is UNHCR ook hulp gaan bieden aan mensen die in hun eigen land op de vlucht zijn geslagen, zogeheten Internally Displaced Persons (IDPs).

 

Wie zitten er zoal in de UNHCR? Dat zal verbazen, want om bovenstaande doelstelling na te streven moet je goed gemotiveerd zijn, denk je. Maar dat mag dan algemeen gelden, voor de UNHCR moet je juist het tegendeel uitstralen, lijkt het. Kijk naar de volgende deelnemers van de UNHCR: Cuba, China, Qatar, Venezuela, Rusland en sinds kort ook Burundi.

Burundi is momenteel weer volop in het nieuws. De NOS meldt vandaag: Kruitvat Burundi verkeert op de rand van een burgeroorlog volgens de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Geneve (!) tijdens een speciale zitting van de Mensenrechtenraad over de crisis in dit land. Zeid Raad al-Hussein, de Hoge Commissaris, zei dat het land op het punt staat te exploderen. Hij vindt dat de mensenrechten in het land onderzocht moeten worden. Er zijn sinds juli, toen de president Nkurunziza voor de derde termijn werd herkozen (tegen de regels van de grondwet in) zeker 400 doden gevallen en 220.000 mensen (merendeels Tutsi`s) op de vlucht geslagen.De geschiedenis van dit land is in dat opzicht bepaald niet fraai: tussen 1993 en 2005 vielen er 300.000 doden.

Opmerkelijk is dat diezelfde VN, die vorige maand Burundi tot de mensenrechtenraad toeliet met 80% van de stemmen, kennelijk ook niets leert van zijn eigen falen. In 1994 kwam de VN zwaar onder vuur te liggen, omdat er weinig gedaan was om een genocide van de Tutsi`s tegen te gaan. Vorig jaar bood de toenmalige voorzitter van de Veiligheidsraad zijn excuus aan voor die slappe houding in 1994. En daarmee sliep men weer vrolijk in, gezien de recente benoeming van Burundi.

Maar ook in Rusland gebeuren opmerkelijk zaken. In de NRC van 15 december staat dat Rusland uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens naast zich neer kan leggen nu het Constitutionele Hof in Rusland via een wet van Putin zich niet meer aan het EHRM hoeft te storen. Rusland sloot zich in 1996 aan, maar Putin trekt zich er voortaan niets meer van aan. Toch zit Rusland nog in de UNHCR. Het schendt mensenrechten, vooral van Stjetjenen, op grote schaal.

 

Europa, maar zeker ook Nederland, reageert meestal met instemming als de UNHCR Israel weer eens veroordeelt. Meestal gaat het om zaken waar de meeste deelnemers van de UNHCR om zouden lachen als iemand ze die zelfde zaken zou aanrekenen. Hun veel ernstiger schendingen van mensenrechten blijven verborgen of in ieder geval onbesproken. En iedere keer wordt de stelling van de oud-Secretaris Generaal Kofi Annan (1997-2006) waarheid:

"De bijdragen  van de kandidaten zijn er niet voor de promotie en bescherming van mensenrechten en hun vrijwillige pleidooien en beweringen daartoe" –"Dictators sluiten achterkamertjes deals om elkaar te kiezen  in dit 47 landen tellende  gremium  en  niet om de mensenrechten te versterken, maar om zichzelf te beschermen tegen kritiek of om anderen te bekritizeren"

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten